/ Efterår 2019 / Det moderne menneske og de syv dødssynder

Det moderne menneske og de syv dødssynder

Ikon fra det 17. århundrede. Evagrius sees til venstre (foto Wikipedia)
 
Det moderne menneske og de syv dødssynder
De syv glæder
Indtil det 16. århundrede spillede de syv dødssynder - fråseri, liderlighed, grådighed, vrede, dovenskab, misundelse og hovmod - en afgørende rolle for det vestlige menneskes dannelse og selvforståelse. Med reformationen og oplysningen bliver bevidstheden om de syv dødssynder spredt for alle vinde og ender som reklameslogans for is, vin eller øl. Dødssynderne er imidlertid udbredte som aldrig før! Eksempelvis fødte grådighed finanskrisen. Vrede bliver til bombebælter. Den oprindelige betydning af dovenskab er håbløshed. Hvornår sker det næste jalousidrab?

Få indblik i, hvordan traditionen om dødssynderne opstod og har påvirket os gennem historien. Vi begynder i den egyptiske ørken. Derfra går turen til klostret og Dantes Guddommelige Komedie. Sideløbende ser vi på vor egen politiske og sociale virkelighed.
Kursisterne kan med fordel anskaffe sig: Martin Herbst: De syv glæder. Forstå det moderne menneske og de syvdødssynder (2017, Cornfield Press).
 
 
 
 
 
 
 
Evagrius (fra Wikipedia)
Han "opfandt" dødssynderne
Evagrius Ponticus (græsk: Εὐάγριος ὁ Ποντικός, "Evagrius af Pontus"), også kaldet Evagrius Eneboeren (345-399 e.Kr.), var en kristen munk og asket og en af de mest indflydelsesrige teologer i slutningen fjerde århundrede kirke.
Ponticus blev kendt som en tænker, en god taler og en begavet skribent. Han forlod en lovende karriere i kirkeret, rejste til Konstantinopel og Jerusalem, hvor han i 383 blev en munk ved klostret Rufinus og Melania den Ældre. Han gik derefter til Egypten og brugte de resterende år af sit liv i Nitria og Kellia, præget af mange års askese og skriveri. Han var discipel af flere indflydelsesrige samtidige kirkeledere, herunder Basileios den Store, Gregor fra Nazianz og Makarios af Egypten. Han var lærer for andre, herunder Johannes Cassianus og Palladius.
Martin Herbst (foto fra www.forfatterforedrag.dk)
 
Det moderne menneske og de syv dødssynder
Læse- og studiekreds over 4 fredag aftermiddage
ledet af forfatter, sognepræst, cand.theol. Martin Herbst
 
Fredag den 20. sept. 2019 kl. 14.30
Fredag den 27. sept. 2019 kl. 14.30
Fredag den 11. okt. 2019 kl. 14.30
Fredag den 25. okt. 2019 kl. 14.30
 
Kredsen samles i Mødelokalet på Elværket, Ved Kirken  6, 3600 Frederikssund
 
Deltagelse koster 400,- kr. for de fire eftermiddage
Max deltagertal er 28.
 
Studiekredsen tager afsæt i bogen Martin Herbst: De syv glæder. Forstå det moderne menneske og de syv dødssynder (2017, Cornfield Press). Bogen kan købes med rabat til første forelæsning eller lånes på biblioteket.
 
Forhåndstilmelding er nødvendig.
Tilmeld dig her senest 10. september 2019!
 
 
Du kan også ringe til Brita Pilegaard på 23 82 57 02 og blive skrevet op til deltagelse og betale senere.
 
Martin Herbst er forfatter, teolog, foredragsholder og præst. Han er en livlig debattør, der ofte optræder i avisernes spalter, på tv og i radio. Han er stærkt engageret i den verden, han befinder sig i og bidrager til. Martin Herbst har gennem de sidste 25 år været en aktiv foredragsholder. Han holder foredrag om filosofi, religion og eksistens for virksomheder, foreninger, sogne m.m.
Se mere: martinherbst.dk
Folkeuniversitetet i Frederikssund | CVR: 37161322 | Smedeengen 13, 3630 Jægerspris - Danmark | Tlf.: 40825432 | fufsund2@gmail.com