Program / Efterår 2018 / To forelæsninger om kunstnergruppen COBRA

To forelæsninger om kunstnergruppen COBRA

Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum i Herning (foto fra https://chpeamuseum.dk/forside.aspx)
 
Foredragene tager udgangspunkt i den internationale kunstnergruppe Cobra (1949-51) og dens utallige aktiviteter, der foruden udførelsen af klassiske værktyper som malerier, skulpturer og keramiske værker også bestod af mere ukendte elementer såsom udførelsen af filmprojekter, litterære produktioner, happenings og udsmykningsopgaver. Foredragene stiller dels skarpt på en lang række kanoniserede Cobra-kunstnere som f.eks. Asger Jorn, Egill Jacobsen, Constant, Eugene Brands og Christian Dotremont, dels på nogle mere ukendte kunstnere såsom Mogens Balle, C. O Hulten og Sonja Ferlov Mancoba. I de to foredrag skal vi desuden se nærmere på fundamentet for Cobra-gruppens opståen samt dens videre betydning for kunstudviklingen efter gruppens opløsning, og det vil sige helt frem til i dag.
 
 Else Alfelt: Havet og Bjærget (foto fra https://chpeamuseum.dk/else-alfelt.aspx)
 
Fra Wikipedia:
COBRA var en europæisk avantgardebevægelse som var aktiv mellem 1949 og 1951. Navnet på bevægelsen er skabt af Christian Dotremont og dannet af forbogstaverne på medlemmernes hjembyer: København (Copenhagen), Bruxelles (Brussels) og Amsterdam (Amsterdam) - deraf det officielle navn CoBrA.
COBRA blev dannet den 8. november 1948 i Paris på Hotel Notre Dames café, da seks kunstnere underskrev en kort erklæring udfærdiget af Christian Dotremont. Erklæringen tog afstand fra det manifest, som franske og belgiske revolutionære surrealister havde underskrevet året før. COBRA-gruppens erklæring blev underskrevet af Christian Dotremont, Joseph Noiret, Asger Jorn, Karel Appel, Constant og Corneille.
COBRA-bevægelsen talte i begyndelsen kunstnere fra den danske gruppe Høst, den hollandske gruppe Reflex og Den Belgiske Revolutionære Surrealistiske Gruppe. Senere bredte bevægelsen sig til andre lande.
Billedkunstnerisk er gruppen kendetegnet ved en abstrakt ekspressiv stil med inspiration i børnetegninger, nordisk mytologi etc. Gruppen ønskede eksperimentel fornyelse af det eksisterende kunstudtryk og mange af medlemmerne havde afsæt i den eksisterende surrealisme. I modsætning til surrealisterne ønskede COBRA-kunstnerne et abstrakt formsprog, der i større grad kunne udtrykke det ubevidste, som også surrealisterne ønskede.
COBRA havde desuden en markant politisk og social dimension, der var baseret på en kritik af samtidens koldkrigs-samfund.
Der er et COBRA-museum i Amstelveen, Holland.
COBRA hed også det tidsskrift, som bevægelsen stod bag. Det første nummer udkom i København i marts 1949.
 
Carl Henning Pedersen: Indianere og blå fugl (foto  Ralf T. Søndergård frfa https://chpeamuseum.dk/pressefotos.aspx) 
 
Danske medlemmer af COBRA
 
Else Alfelt (1910-1974)
Mogens Balle (1921-1988)
Ejler Bille (1910-2004)
Henry Heerup (1907-1993)
Egill Jacobsen (1910-1998)
Asger Jorn (1914-1973)
Erik Ortvad (1917-2008)
Carl-Henning Pedersen (1913-2007)
Erik Thommesen (1916-2008)
Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984)
Jens Tang Kristensen (privat foto) 
 
COpenhagen
BRussels
Amsterdam
 
postdoc. ph.d. Jens Tang Kristensen
 
Mandag den 1. oktober og mandag den 8. oktober 2018 kl. 19.30 
 
J.F. Willumsens Museum, Jenriksvej 4, 3600 Frederikssund
 
Deltagelse koster 80,- kr. pr. aften.
 
Tilmelding
Grundet stor søgning er forhånds tilmelding nødvendig.
 
 

COBRA I er udsolgt!

COBRA II er udsolgt!

 
 
 
Jens Tang Kristensen er pt. ansat som Postdoc ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet i et forskningssamarbejde med billedkunstneren Claus Carstensen, Den Frie Udstillingsbygning og Museet for Religiøs Kunst i Lemvig.
 
Asger Jorn ( foto fra Wikipedia https://da.wikipedia.org/wiki/Asger_Jorn)
 
Fra Den Store Danske  
 
Cobra tilførte efterkrigstidens amerikansk dominerede abstrakte ekspressionisme et væsentligt europæisk islæt. Forudsætningen for bevægelsens kunstneriske udtryk var primært den danske spontan-abstrakte kunst, som var blevet udviklet helt selvstændigt siden slutningen af 1930'erne. 
 
 
 
Folkeuniversitetet i Frederikssund | Nialsvej 7, 3600 Frederikssund - Danmark | Tlf.: 21 76 05 21 | fufsund2@gmail.com