Program / Forår 2019 / Læsekreds III Selma Lagerlöf Hr. Arnes Penge

Læsekreds III Selma Lagerlöf Hr. Arnes Penge

 
Selma Lagerlöf (foto thoughto.com)
 
Fra Littertursiden
(https://litteratursiden.dk/anmeldelser/hr-arnes-penge-af-selma-lagerlof)
Isnende gyser, hvor Selma Lagerlöf fanger læseren ind i en fortælling om kærlighed og svigt.

Det er en bidende kold vinter i Bohuslän omkring 1500-tallet. Den fattige fiskehandler Torarin indfinder sig på Solberga præstegård, hvor Hr. Arne residerer, og deltager i husstandens aftensmåltid. Måltidet indtages i tavshed, og Torarin gør sig sine iagttagelser.

For enden af det store spiserum står en egetræskiste, hvori Hr. Arnes penge opbevares: sølvpenge, som han har stjålet fra omkringliggende klostre. Man fornemmer, at der ligger en forbandelse over stedet, hvilket varsles gennem den gamle husfrue. Hun aner, at en udåd vil blive udført.

Selvsamme nat bryder tre drabsmænd ind på præstegården, dræber alle, tager egetræskisten og sætter ild til stedet. Kun én person, den unge pige Elsalil, overlever og bærer vidne til den grusomme handling.

Torarin tager imidlertid Elsalil til sig, men hendes fortvivlelse over drabshandlingen får hende til genfortælle begivenhederne for tre mænd, som isvinteren har lukket inde i byen. Blandt de tre mænd er Sir Archie, en skotsk rigmand. I en drøm er Torarin atter på Hr. Arnes gård, hvor de døde på uhyggelig vis er ved at planlægge hævn. De døde styrer begivenhederne og lader Elsalil forelske sig i Sir Archie, som gengælder hendes kærlighed heftigt og inderligt.

Kærligheden mellem de to er både inderlig og skrøbelig og umulig: Sir Archie er drabsmanden! Og dermed er Elsalils skæbne beseglet: kun en ulykkelig udgang er mulig for Elsalil, uanset om hun vælger Sir Archie og kærligheden, eller om hun vælger at afsløre Sir Archie som drabsmanden for at hævne sin families voldsomme død.

Bogen er nyoversat af Anne Marie Bjerg, som tillige har oversat "Mårbacka" og fået megen anerkendelse herfor.

Man læser bogen i et stræk med en sært rislende fornemmelse af uhygge og kulde og umulige valg. At læse Selma Lagerlöf er at fornemme evigheden og udødeligheden i det menneskelige.
 
Mårbacka (foto fra  https://da.wikipedia.org/wiki/Mårbacka) 
 
 
Fra sv.wikipedia
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf, född 20 november 1858 på Mårbacka i Östra Ämterviks församling i Värmland, död 16 mars 1940 på Mårbacka, är en av Sveriges mest framgångsrika och uppskattade författare. Selma Lagerlöf var 33 år när hennes debutroman Gösta Berlings saga utgavs 1891. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909.
Lagerlöf var den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinna som fick Nobelpriset i litteratur. Hon var även en av ursprungsledamöterna i Samfundet De Nio.
Även om Lagerlöf förknippas med Mårbacka bodde och verkade hon i Falun under många år, och det var där hon skrev några av sina främsta verk. Även sedan hon flyttat tillbaka till Mårbacka återvände hon flera gånger om året till Falun.
 
 
Frantz Leander Hansen (privat foto)

Litteraturgruppe med gennemgang af fire klassiske nordiske romaner

Gruppen ledes af konsulent, mag.art. Frantz Leander Hansen

Mødesalen i kulturhuset Elværket, Ved Kirken 6, 3600 Frederikssund

Mandagene 1. april, 29. april, 6. maj og 13. maj 2019 kl. 16.00 - ca. 17.45

Bemærk: Romanerne læses ikke i kronologisk orden, idet de længste læses først.
Deltagerne sørger selv for at skaffe de 4 romaner.

Mandag d. 1. april: Jacob Paludan Fugle omkring fyret (1925). Lånes eller købes nemt.

Mandag d. 29. april: Tarjei Vesaas Is-slottet (1963). Romanen er netop kommet i ny oversættelse på Batzer & CO, men den gamle udgave (fås på biblioteket) kan også bruges.

Mandag d. 6. maj: Selma Lagerlöf Hr. Arnes penge (1904). Meget kort. Lånes eller købes nemt.

Mandag d. 13. maj: Halldor Laxness Den gode frøken og huset (1933). Meget kort. Fås på biblioteket eller antikvarisk.

Frantz Leander Hansen indleder hver gang med ca. 1 times oplæg. Efter kaffepausen er der diskussion.
Folkeuniversitetet i Frederikssund | Nialsvej 11, 3600 Frederikssund - Danmark | Tlf.: 21 76 05 21 | fufsund2@gmail.com