Program / Forår 2019 / Madsminke og fødevareskandaler gennem tiderne

Madsminke og fødevareskandaler gennem tiderne

 
Snyd og bedrag med fødevarer er ikke et nyt fænomen. Det, der har ændret sig, er hvad der bliver svindlet med. I begyndelsen var midlerne til madsminke primitive og resultatet ofte meget giftigt. Antikkens romere havde problemer med bly i vinen, middelalderens krydderier blev flittigt forfalsket, og 1800-tallets bolsjer var ofte farvet med tungmetaller. Under de to verdenskrige nåede svindlen nye højder med alt fra gullaschbaroner til leverpostej uden lever og uspiselig ”special marmelade”.
 
Efterkrigstidens velstandsstigning gjorde ikke svindlen mindre, men mere sofistikeret og sværere at gennemskue. Fra Hamburgerryg fyldt med vand og ketchup næsten uden tomater til vore dages hestekødsskandaler og nitritpumpet tun. Samtidig har myndigheder og forbrugere kæmpet en stædig kamp mod snyderiet. Fra middelalderens strenge straffe til bagere, der snød på vægten, til kemikeren Frederick Acums dystre udtalelse ”There is death in the pot” i 1820, og til 1970’ernes positivlister og varedeklarationer, har man forsøgt at afsløre og mindske madsvindel
 
 
Nina Bauer (privat foto)
 
Madsminke og fødevareskandaler gennem tiderne
cand.mag. Nina Bauer
Onsdag den 8. maj 2019 kl. 19.30

Kulturhuset Elværket, Ved Kirken 6, 3600 Frederikssund

Deltagelse koster 80,- kr.

Den letteste måde - både for dig og for os - at betale på er at bruge dette link:

Men Du kan også betale ved indgangen - kontant eller med MobilePay
 
 
Nina Bauer er cand.mag. i historie med speciale i madhistorie. Hun har bl.a. beskæftiget sig med maden under Anden Verdenskrig, østersspisning gennem tiden, og Leverpostejens kulturhistorie.
Folkeuniversitetet i Frederikssund | Nialsvej 7, 3600 Frederikssund - Danmark | Tlf.: 21 76 05 21 | fufsund2@gmail.com