/ Når jeg dør, kommer jeg igen til min mor i Afrika” – menneskeskæbner i Dansk Vestindien og Danmark i

Når jeg dør, kommer jeg igen til min mor i Afrika” – menneskeskæbner i Dansk Vestindien og Danmark i

                                                                                                                                                    På billedet ses havnen i Christiansted på Sankt Croix 

Da Danmark i slutningen af 1600-tallet indtog den lille caribiske ø St. Thomas, blev det ikke bare startskuddet til stor indtjening for købmænd, plantageejere og aktionærer i de danske handelskompagnier. Det blev også indledningen til stor dansk deltagelse i den slavehandel, der bragte mennesker fra Afrika til Amerika. Slaver var mennesker af kød og blod og med personlige historier, der, når vi finder dem i kilderne, både er bevægende og imponerende. Hør om Anton, der var født som slave på St. Thomas og arbejdede i et palæ i København, hvorfra han kom til at påvirke store globale begivenheder. Hør om Simon Lamar, der var bygmester på det danske fort på St. Thomas. Hør om Damma, født i Afrika og gjort til slave, som skrev et brev til den danske dronning.

 Rigsarkivet om Dansk Vestindien

 De Vestindiske Øer er betegnelsen for Danmark-Norges besiddelser i Caribien, nemlig de tre øer Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix. Øerne var i dansk-norsk besiddelse fra henholdsvis 1672, 1718 og 1733, indtil de solgtes til USA i 1917. De tre øer var de betydeligste af de danske kolonier i troperne.

 


Lederen af Herregårdsmuseet Selsø Slot, fil.dr. Louise Sebro holder forelæsning i Riddersalen på Selsø Slot

søndag den 31. august 2014 kl. 14-17.

Før foredraget vil det være muligt at se udstillingen "Dansk Vestindien – en koloni bliver til", som i denne sæson vises på Selsø Slot.

Deltagelse koster 80, - kr. som betales ved indgangen. Tilmelding er ikke nødvendig.

Louise Sebro har i mange år forsket i dansk kolonihistorie og har blandt andet skrevet om afrikansk kultur i Dansk Vestindien og om, hvordan danske adelige i 1700-tallet engagerede sig i den koloniale handel og i det koloniale liv.

 

I pausen kan der købes kaffe, øl og vin i herregårdskøkkenet.

 


 

Folkeuniversitetet i Frederikssund | Nialsvej 7, 3600 Frederikssund - Danmark | Tlf.: 21 76 05 21 | fufsund2@gmail.com