Program / Efterår 2018 / Nordkorea

Nordkorea

 
 
Præsident Kim Jong-un  (Foto Pixabay)
 
I mediebilledet er Nordkorea velkendt, da landet og dets styre omtales dagligt. Denne omtale er så godt som altid negativ, hvorfor landet ofte bliver set som prototypen på et inhumant, kommunistisk diktatur, som oven i købet konstant truer ”verdensfreden”. Der er mange grunde til at kritisere det nordkoreanske regime, men dæmoniseringen af dette, og af landet som sådan, er stærkt problematisk.

Dette gennem medierne velkendte land er faktisk et af de lande i verden vi ved mindst om, og denne vor manglende viden, som vi deler med den øvrige vestlige verden, bidrager i høj grad til misforståelser og fejlvurderinger som kan få eksplosive konsekvenser. Oplægget vil forsøge at perspektivere situationen på den koreanske halvø ved at inddrage relevante historiske og kulturelle sammenhænge og placere konflikten i en større internationalt perspektiv.
 
 
Lidt fakta om Nordkorea
Kilde Wikipedia
Nordkorea, officielt Den Demokratiske Folkerepublik Korea, er et land i Østasien, i den nordlige del af den koreanske halvø. Pyongyang er både landets hovedstad samt den største by med en befolkning på godt 2,5 millioner. Mod nord og nordvest er landet omgivet af Kina og af Rusland langs Amnok (kendt som Yalu i Kina) og Tumen-floden. Landet grænser mod syd til Sydkorea (officielt Republikken Korea), med den stærkt befæstede demilitariserede zone, der adskiller de to lande. Landets indbyggertal er på 24 millioner. 
 
 Foto Pixabay
 
Korea blev annekteret af Kejserriget Japan i 1910. Efter Japans kapitulation i 1945 blev Korea delt i to zoner, en deling det var meningen skulle være midlertidig. Den nordlige zone blev administreret af Sovjetunionen, den sydlige zone af USA. Rivaliserende regeringer blev etableret i de to zoner, og i Nord blev Kim Il-sung leder for kommunistpartiet. I 1948 proklamerede først Sydkorea og derefter Nordkorea sig som uafhængige stater. USA og Sovjetunionen trak sig ud, men sidstnævnte forlod en velorganiseret nordkoreansk hær. Koreakrigen brød ud i 1950, efter at Nordkorea angreb Sydkorea. I Koreakrigen blev Nordkorea støttet militært af Kina, mens USA og de fleste af FN's medlemslande tog den sydkoreanske side. Da krigen sluttede tre år senere, forblev grænsen uændret. De to lande har endnu ikke underskrevet en fredstraktat. Genopbygningen foregik med sovjetisk og kinesisk hjælp og i et stærkt centraliseret planøkonomisk system, præget af streng disciplin og omfattende personkontrol.
 
 
Geir Helgesen (privat foto)
 
Nordkorea
Seniorforsker, direktør Geir Helgesen
Tirsdag den 18. september 2018 kl. 19.30
Kulturhuset Elværket, Ved Kirken 6, 3600 Frederikssund
 
Deltagelse koster 80,- kr.
Den letteste måde - både for dig og for os - at betale på er at bruge dette link:


Men Du kan også betale ved indgangen - kontant eller med MobilePay
 

Geir Helgesen er norsk, uddannet kultursociolog ved Københavns Universitet og har som forsker, underviser og formidler i mere en 35 år fokuseret på samfund og kultur i Korea og Østasien. De seneste 10 år har han været direktør ved NIAS – Nordisk Institut for Asien Studier ved Københavns Universitet.

 Nordkoreas flag (foto Pixabay)
Folkeuniversitetet i Frederikssund | Nialsvej 7, 3600 Frederikssund - Danmark | Tlf.: 21 76 05 21 | fufsund2@gmail.com