Program / Forår 2019 / Stamceller: Hvad er det og hvad kan de bruges til?

Stamceller: Hvad er det og hvad kan de bruges til?

 
Fra tid til anden hører man historier i medierne om, hvordan stamceller er fremtidens mirakelkur mod alskens sygdomme, og mange nybagte forældre får et tilbud om nedfrysning af deres barns navlestrengs-stamceller, nogen gange gratis, men mestendels for et ikke ubetydeligt beløb.

Men hvad er stamceller egentlig? Og hvad kan de bruges til? Og hvad er forskellen på de forskellige slags stamceller? Disse spørgsmål vil blive besvaret i aftenens arrangement. Kort fortalt findes to hovedgrupper af stamceller; foster-stamceller og voksen-stamceller, hvoraf navlestrengs-stamceller hører til den sidste gruppe.
Af de to typer er det foster-stamcellerne, der har det største potentiale, både i streng biologisk forstand og når det gælder fremtidig behandling af en række forskellige sygdomme.
 

I anden halvdel of arrangementet vil brugen af stamceller i fremtidens behandling af diabetes og de udfordringer, som forskerne står over for i den sammenhæng, blive behandlet mere udførligt som et eksempel.
Palle Serup (privat foto)
 
Stamceller: Hvad er det og hvad kan de bruges til?
Professor, ph.d. Palle Serup
 
Orsdag den 13. marts 2019 kl. 19.30

Kulturhuset Elværket, Ved Kirken 6, 3600 Frederikssund

Deltagelse koster 80,- kr.

Den letteste måde - både for dig og for os - at betale på er at bruge dette link:

Men Du kan også betale ved indgangen - kontant eller med MobilePay
 
Palle Serup er biolog og ansat som professor i udviklingsbiologi på Novo Nordisk Fondens Center for Stamcellebiologi (DanStem, http://danstem.ku.dk) ved det sundhedsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet. Hans forsker i de signaler, som celler bruger til at kommunikere med hinanden, når de under fosterudviklingen skal bestemme sig for, hvilke specialiserede celletyper de skal blive til. Skal de for eksempel blive til insulin-producerende celler, kræves der, at bestemte signaler udveksles mellem cellerne på rette tid og sted.
Palle Serup bruger den opnåede viden om disse signaler til at dirigere stamcellers udvikling i laboratoriet.
Folkeuniversitetet i Frederikssund | Nialsvej 11, 3600 Frederikssund - Danmark | Tlf.: 21 76 05 21 | fufsund2@gmail.com