Program / Forår 2019 / Turandot - en kosmopolitisk opera (intro)

Turandot - en kosmopolitisk opera (intro)

Giacomo Puccini (foto fra Wikipedia) 
 
 
Puccinis sidste, flotteste og mest ambitiøse værk kan med en hvis ret siges at være en kinesisk opera - made in Italy! - men teksten, etikken, dramaturgien, forløsningstanken og orkesterbesætningen tager udgangspunkt i tre tyske mestre: Schiller, Wagner og Strauss.
Kejseren af Kinas smukke datter Turandot skal giftes, men hun lader gladelig bejlerne henrette, når de ikke kan svare på hendes tre kryptiske spørgsmål. Hvorfor har hun gjort dem så indviklede og hvad går de ud på? Og hvad sker der, når Kalaf som den eneste kan svare på spørgsmålene og derved bryder hendes morbide magt over mændene?
 
Plakat fra første opførelsen  (foto fra Wikipedia)
 
Fra Wikipedia:
Turandot er en opera i tre akter af Giacomo Puccini til en italiensk libretto af Giuseppe Adami og Renato Simoni. Selv om Puccinis første interesse for emnet skyldtes læsning af Friedrich Schillers tilpasning af skuespillet, er hans værk fortrinsvis baseret på den tidligere tekst, Turandot af Carlo Gozzi. Turandot var ufærdig ved Puccinis død og blev færdiggjort af Franco Alfano. Uropførelsen fandt sted på Teatro alla Scala i Milano den 25. april 1926 med Arturo Toscanini som dirigent. Ved denne forestilling blev kun Puccinis musik og ikke Alfanos tilføjelser spillet. Den senere uropførelse af operaen i Alfanos version blev dirigeret af Ettore Panizza..
Bjørn Steding-Jessen (privat foto) 
 
Turandot - en kosmopolitisk opera
cand.mag. Bjørn Steding-Jessen

Torsdag den 7. marts 2019 kl. 19.30

Kulturhuset Elværket, Ved Kirken 6, 3600 Frederikssund

Deltagelse koster 80,- kr.

Den letteste måde - både for dig og for os - at betale på er at bruge dette link:

Men Du kan også betale ved indgangen - kontant eller med MobilePay
Folkeuniversitetet i Frederikssund | Nialsvej 11, 3600 Frederikssund - Danmark | Tlf.: 21 76 05 21 | fufsund2@gmail.com