/ Forår 2020 / Iran efter revolutionen

Iran efter revolutionen

Irans flag (foto Pixabay)
 
 
For 41 år siden steg en islamisk præst ud af et fly i Teheran, hvor den iranske revolution var tæt på kulminationen. Ayatollah Khomeini væltede 2.500 års persisk kongedømme og satte islamismen på agendaen.
Iran er i dag den vigtigste spiller i et Mellemøsten splittet mellem Iran på den ene side og Saudi-Arabien, Israel og USA på den anden. Og der går sjældent en dag uden Iran i nyhederne. Trump har trukket USA ud af atomaftalen over og beskylder Iran for terror, mens andre ser Iran som en pragmatisk aktør og en del af løsningen på konflikterne i regionen.
Få et historisk og aktuelt indblik i Iran. Et land med et aparte og autoritært religiøst-politisk system, der samtidig møder helt gængse udfordringer såsom en velfærdsstat under pres, store økonomiske potentialer og en befolkning, der kræver flere muligheder i livet.
Forelæsningen er baseret på foredragsholderen Rasmus Christian Ellings nye bog Irans Moderne HIstorie (Gyldendal, april 2019).
 
 
Foto fra www.plusbog
 
Irans moderne Historie
Fra https://www.plusbog.dk/irans-moderne-historie-rasmus-christian-elling-9788702272529/
Således viser bogen, hvordan Iran trods revolution, otte års blodig krig med Irak, international isolation og et autoritært styre alligevel på forunderlig vis er et dynamisk land i rivende udvikling: Et samfund af 80 millioner iranere, størstedelen af dem unge, mange af dem ikke-religiøse og med millioner af højtuddannede kvinder, der under hverdagens slør er i gang med et stille, men sikkert oprør mod undertrykkende traditioner. Bogen gør læseren i stand til at forstå Iran som på én gang helt unik, med sit aparte religiøst-politiske system; og som ganske normalt, med sine helt almindelige problemstillinger: En velfærdsstat under pres, store økonomiske potentialer og en befolkning, der kræver flere muligheder i livet. For første gang nogensinde på dansk præsenterer denne bog læseren for Irans moderne historie. Med inddragelse af kilder på persisk og med forankring i mere end 20 års forskning og feltarbejde i Iran fortæller Rasmus Chr. Elling historien om, hvordan det moderne Iran blev til – og hvordan Iran er med til at skabe vores samtid. Med denne bog får danskere nu chancen for at komme helt ind under huden på en del af verden, der på én gang er i konstant fokus – og stort set ukendt.
Rasmus Elling (privat foto)
 
Iran efter revolutionen
Lektor, ph.d. Rasmus Elling
Mandag den 23. marts 2020 kl.19.30
Elværket, Ved Kirken 6,3600 Frederikssund

Deltagelse koster 80,- kr.
Du betaler ved at bruge dette link:

Men Du kan også betale ved indgangen - kontant eller med MobilePay.
 
 Glasserede tegl (foto Pixabay)
 
Rasmus Chr. Elling er ph.d. i Iran-studier og lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS), Københavns Universitet. I snart 25 år har Elling arbejdet med og rejst i Iran. Han taler flydende persisk og har udgivet flere bøger om det moderne Irans historie og samfundsforhold.
Folkeuniversitetet i Frederikssund | Nialsvej 11, 3600 Frederikssund - Danmark | Tlf.: 21 76 05 21 | fufsund2@gmail.com