Program / Efterår 2019 / Konfliktzonen i Danmark

Konfliktzonen i Danmark

Konfliktzonen Danmark. Stridende fortællinger om dansk historie
Gennem tusindårs historie præget af folkeligt fællesskab og modvilje mod storhed og voldsomme forandringer har danskerne skab et lille, fredeligt, demokratisk og harmonisk velfærdssamfund, som flertallet elsker, og som kun ønsker grundlæggende forandret. Det er den store fortælling om Danmark, der har formet vores selvforståelse og ofte fremstår som en konsensushistorie, der gå på tværs af politiske skel. Problemet er bare, at den ikke er rigtig.

I dette foredrag undersøger, kortlægger og forklarer Rasmus Glenthøj, hvorfor og hvordan historien er blevet forstået og brugt igennem de sidste 200 år – hvordan historien ud fra forskellige idealer og ideologier er blevet brugt og misbrugt i forsøget på at bestemme, hvordan Danmark, danskerne og dansk historie skal forstås.
 
 
 
Danmark synes at være nået historiens afslutning. Gennem tusind års historie præget af folkeligt fællesskab og modvilje mod storhed og voldsomme forandringer har danskerne skabt et lille, fredeligt, demokratisk og harmonisk velfærdssamfund, som flertallet elsker og som kun få ønsker grundlæggende forandret. Den store fortælling om Danmark, der former vores selvforståelse, fremstår dermed ofte som en konsensushistorie, der går på tværs af politisk skel.

Problemet er bare, at den ikke er rigtig. Den danske nation og dens historie er ikke præget af konsensus, men af konflikter, hvor politikere, kunstnere og historikere har udlagt centrale begivenheder i danmarkshistorien grundlæggende forskelligt.

Denne bog undersøger, kortlægger og forklarer hvorfor og hvordan historien er blevet forstået og brugt igennem de sidste 200 år – hvordan historien ud fra forskellige idealer og ideologier er blevet brugt og misbrugt i kampen om den historiske og politiske sandhed i forsøget på at bestemme, hvordan Danmark, danskerne og dansk historie skal forstås.
 
Citat og foto fra
Rasmus Glenthøj (privat foto)
Konfliktzonen i Danmark
Lektor, ph.d. Rasmus Glenthøj
Tirsdag den 1. oktober 2019 kl.19.30
 
Kulturhuset Elværket, Ved Kirken 6, 3600 Frederikssund
Deltagelse koster 80,- kr.
Du betaler ved at bruge dette link:


Men Du kan også betale ved indgangen - kontant eller med MobilePay.
 
 
Rasmus Glenthøj er lektor ved Syddansk Universitet, hvor han underviser og forsker i 1800-tallets historie, national identitet og hvordan historien bruges og forstås. Han har skrevet og redigeret 13 bøger. Glenthøj fik i 2009 Videnskabsministeriets EliteForsk-rejsestipendium for meget talentfulde ph.d.- studerende. I 2014 blev han tildelt H.O. Lange-Prisen for fremragende forskningsformidling for 1864 – Sønner af de Slagne, der ligeledes var nomineret til Weekendavisens Litteraturpris og Årets Historiske Bog. I 2017 modtog Den Nordiske Historiebogspris for bogen 1814 – Krig, nederlag, frihed.
Folkeuniversitetet i Frederikssund | Nialsvej 11, 3600 Frederikssund - Danmark | Tlf.: 21 76 05 21 | fufsund2@gmail.com