/ Forår 2020 / Makedonien - Europas første stormagt

Makedonien - Europas første stormagt

Alexander den Store (Foto fra Pixabay)
 
Aflyst
 
Makedonien var et ukendt hjørne af Grækenland indtil Filip II’s uplyndrede grav blev fundet i 1977. Under Filip II udviklede Makedonien sig til et hidtil uset niveau via diplomati og trusler; ægteskaber og handel; samt alliancer og krig, hvilket gjorde Makedonien til Europas første stormagt. Kilderne er de arkæologiske udgravninger, hvor de antikke byer med paladser, huse og over 100 makedonske kammergrave giver et unikt billede af levevis, religion og kunst. Makedonerne var dygtige inden for arkitektur og maleri, der udfylder et tomrum i den græske kunst- og religionshistorie. Mange af de ingeniørmæssige opdagelser, som er tilskrevet romerne, opstod i Makedonien. Makedonerne var opfinderne, og romerne udbredte opfindelserne. Fra Makedonien erobrede Alexander den Store den dakendte verden. Og med fundet af en sandsynligvis kongegrav i 2014 blev interessen ikke mindre.
 
Foto fra https://www.gucca.dk/boeger/forfatter-thyge-c-bro-106275
 
Nordmakedonien
Nordmakedonien (makedonsk: Северна Македонија, tr. Severna Makedonija, albansk: Maqedonia e Veriut), officielt Republikken Nordmakedonien (makedonsk: Република Северна Македонија, tr. Republika Severna Makedoniјa, albansk: Republika e Maqedonisë së Veriut),[6] er et land i den sydøstlige del af Europa på Balkan-halvøen og grænser op til Grækenland mod syd, Albanien mod vest, Bulgarien mod øst og Kosovo og Serbien mod nord. Landet var tidligere en delrepublik i Jugoslavien.
Den 12. juni 2018 blev der underskrevet en aftale mellem Makedonien og Grækenland, som ændrede navnet til Republikken Nordmakedonien (gældende fra februar-marts 2019) i stedet for de hidtil anvendte navne Republikken Makedonien (anvendt i republikken selv og anerkendt af en del lande) og FYROM (former Yugoslav Republic of Macedonia) (anvendt i FN og andre internationale organisationer); aftalen blev ratificeret i de to lande.[7] Dette skete efter uenighed mellem Grækenland og Republikken Makedonien over brugen af navnet Makedonien. Selve navneskiftet fandt sted 12. februar 2019. (fra Wikipedia)
 
 
 
 Thyge Bro (privat foto)
 
Makedonien – Europas første stormagt
Ekstern lektor, mag.art. Thyge C. Bro
Onsdag den 1. april 2020, kl.19.30
Kulturhuset Elværket, Ved Kirken 6, 3600 Frederikssund
 
Deltagelse koster 80,- kr.
Du betaler ved at bruge dette link:

Men Du kan også betale ved indgangen - kontant eller med MobilePay.
 
Mag.art. i klassisk arkæologi og ansat som ekstern lektor ved DIS (Study Abroad in Scandinavia) med undervisning i antikkens kunst og kultur. Tidligere undervist på Københavns Universitet og Syddansk Universitet; underviser fortsat på Folkeuniversitetet i København i alle aspekter af antikken og arkitekturhistorie før 1900. Samt arrangerer rejser til blandt andet Makedonien. Og har rejst i overalt i Makedonien siden 1984.
Udgav i 2018 sammen med Nanna Westergård-Nielsen: Makedonien - Europas første stormagt. En rejsefører til Nordgrækenland på Filip II og Alexander den Stores tid.
Folkeuniversitetet i Frederikssund | Nialsvej 11, 3600 Frederikssund - Danmark | Tlf.: 21 76 05 21 | fufsund2@gmail.com